Hoe wij werken
Onze begeleiding kan gericht zijn op ontlasting van de thuissituatie en op de sociaal emotionele ontwikkeling van het kind, de jongere of jongvolwassene. Ook kan het gaan om het vergroten van alledaagse praktische vaardigheden en deelnemen aan de maatschappij. Er kan ook sprake zijn van een gezinsgerichte aanpak of complexe en/of meervoudige hulpvragen.
Vanuit de samenwerking met je omgeving werken we aan een gezamenlijk doel en zorgen we ervoor dat iedereen zo zelfstandig mogelijk en zonder professionele hulp deel kan nemen aan de maatschappij.
Stichting ROOZ werkt volgens diverse methodieken als uitgangspunt voor de begeleiding. Hieronder lichten we kort toe wat deze methodieken inhouden.
Methodieken
‘Geef me de 5’
Deze methodiek helpt je om autisme te begrijpen, positief contact te bevorderen, basisrust te creëren, problemen op te lossen en ontwikkeling te vergroten. Doordat de methodiek Geef me de 5 in de praktijk is ontstaan, is deze heel concreet en voor iedereen toepasbaar. Er wordt veel gebruik gemaakt van beelden en pictogrammen. Met het structureren wordt er duidelijkheid gegeven aan vijf aspecten: Wat, Wanneer, Hoe, Waar en Wie.
Competentiegericht werken
Competentiegericht werken helpt de begeleider een beeld te vormen van de ontwikkeling van het kind en het gezin, waarbij vooral gekeken wordt naar de sterke kanten. De methodiek beschrijft ook hoe de begeleider zo dicht mogelijk bij je hulpvraag kan aansluiten. Je wordt aangesproken en begeleid op je kwaliteiten. Je begeleider sluit daarmee zo veel mogelijk aan bij je wensen en de krachten en mogelijkheden die jij in huis hebt.
Zelfredzaamheidsmethodiek
In deze methodiek krijgen jij en je begeleider zicht op je levensvaardigheden. Hierin doe je naar mate je ouder wordt steeds meer zelf. Het is soms moeilijk alledaagse levensvaardigheden onder de knie te krijgen. Je kunt alledaagse levensvaardigheden leren, maar soms op een aangepaste wijze. De zelfredzaamheidsmethodiek geeft een beeld van de mate van behoevende hulp op je vaardigheden.
Sociale Netwerk Strategieën (SoNeStra)
SoNeStra gaat ervan uit dat het mogelijk is dat mensen, jong en oud, met hun sociaal netwerk, hun eigen kwesties aan kunnen pakken. Familie, vrienden, collega’s, klasgenoten. Iedereen is eigenaar van zijn verhaal en van de oplossingen die je met elkaar bedenkt en uitvoert. Door een ondersteunende houding van de professional, blijft eigenaarschap en verantwoordelijkheid bij de mensen om wie het gaat. Jullie bedenken met elkaar voor welke vragen je een antwoord zoekt, nemen besluiten, bepalen je eigen strategie, stelen jullie eigen plan op en stellen bij als de situatie daarom vraagt. Zo leren mensen van en met elkaar, voor nu en in de toekomst!
Brainblocks
Brain Blocks is een vorm van psycho-educatie voor kinderen waarin het gaat om het komen tot één beeld en één taal over autisme. Brain Blocks helpt je inzicht te krijgen in je eigen gevoelens en gedachten, maar ook in die van anderen. Wanneer je jezelf en anderen beter begrijpt kun je ook tot oplossingen komen. Je hebt dan bijvoorbeeld sneller door wanneer je boos of geïrriteerd raakt. Waarom dat zo is, en hoe je anders met deze gevoelens om kan gaan. Door middel van Brain Blocks kunnen bijvoorbeeld ouders of een leerkracht laten zien wat zij voelen en denken. Hierdoor begrijpen jullie elkaar beter.
Presentietheorie
Hierbij richten we ons op het aangaan van een vertrouwensrelatie met elkaar. Dit creëer je door aan te sluiten bij elkaar, waarbij je begeleider ervoor zorgt dat je gezien en gehoord wordt en door zelf betrouwbaar te zijn voor jou. Dit is van belang, omdat de visie van ROOZ is dat alleen vanuit een relatie gewerkt kan worden aan ontwikkeling.
Oplossingsgericht werken
De begeleiding is gericht op het vergroten en versterken van het (probleem)oplossend vermogen van de cliënt en/of het cliëntsysteem. Er wordt onderzocht wat wel werkt en datgene wordt vaker ingezet. De cliënt en het cliëntsysteem leren zichzelf te sturen vanuit de oplossing en niet vanuit het probleem, zodat hij of zij dan doelen kan behalen en zich ontwikkeld.
Systeemgerichte benadering
We richten ons niet alleen op de cliënt als individu, maar op het complete gezinssysteem. Met elkaar gaan we aan de slag om de hulpvraag te beantwoorden. Gedurende de begeleiding worden interactiepatronen inzichtelijk gemaakt en wordt er ontdekt wat de betekenis is van het gedrag van ieder gezinslid. Hiermee wordt beoogd meer begrip voor elkaar te creëren, niet werkende patronen te doorbreken en om te buigen en de manier waarop zij met elkaar omgaan te beïnvloeden.
Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (IAG)
Het uitgangspunt van IAG is de eigen kracht van mensen bij het zoeken naar oplossingen voor problemen en de overtuiging dat mensen kunnen veranderen. De nadruk ligt op het verbeteren van de onderlinge communicatie in het gezin, het versterken van opvoedvaardigheden en het vergroten van ontwikkelingsmogelijkheden van het kind. Daarbij kan uitbreiden van het sociale netwerk van het gezin van betekenis zijn. Ook kennisoverdracht over psychische aandoeningen zoals ADHD, of een licht verstandelijke beperking speelt een belangrijke rol.
IAG heeft zowel positieve effecten op het verminderen van de gedragsproblemen bij de jeugdigen in de gezinnen als op het verminderen van de opvoedingsbelasting en het verbeteren van het gezinsfunctioneren.