Aanmelden
Overzicht

Het belang van trauma-sensitieve ondersteuning

Linsey werkt sinds 2012 bij Stichting ROOZ en is sinds 2019 gespecialiseerd gezinsbegeleider. Haar expertise en specialisatie zijn met name gericht op traumasensitieve ondersteuning en begeleiding. Ze legt uit: “Traumatische gebeurtenissen kunnen een grote invloed hebben op het dagelijks leven van ouders, kinderen en het gezinssysteem. Gelukkig is er in de hulpverlening steeds meer aandacht voor de impact van trauma op het functioneren van ouders en kinderen en het systeem waarin zij opgroeien. 

Opleiding

Linsey heeft de training ‘Trauma-sensitieve ondersteuning’ gevolgd bij Trauma Company. “In deze training heb ik geleerd en inzicht gekregen in hoe het brein en lichaam op elkaar kunnen reageren na een traumatische gebeurtenis of ervaring. Daarnaast is het belangrijk om op een trauma sensitieve manier begeleiding te bieden. Door het bespreekbaar te maken, erkenning en herkenning te bieden, en praktische handvatten te geven, heb ik ervaren dat de ondersteuning veel beter aansluit.”

Wat is trauma?

“Trauma kan ontstaan na een traumatische gebeurtenis of ervaring, maar niet iedereen ontwikkelt een trauma,” legt Linsey uit. “We maken van alles mee in ons leven. Ons brein heeft een alarmsysteem dat afgaat bij gevaar, je weet dat je dan iets moet doen; vluchten, bevriezen of vechten. Bij trauma gaat dit alarmsysteem steeds vaker en sneller af, ook wanneer dit niet hoeft. Dit kan leiden tot constante alertheid en angst. Het gevoel van machteloosheid, bevriezing en controleverlies zijn kenmerkend voor trauma.”

Hechtingsproblematiek en dissociatie

Er is een verband tussen hechting en trauma. Linsey legt uit: “Een baby zoekt naar een volwassene die zijn of haar alarmbel weer tot rust kan brengen. Regelmatig hebben we de ander nodig om tot rust te komen. Een kind kiest intuïtief zijn primaire hechtingspersoon. Een gezonde hechting is wanneer de figuur steeds goed co-reguleert tijdens stress op een gedoseerde manier. Wanneer dit niet gebeurt, wordt de cirkel van veiligheid steeds kleiner. 

Dissociatie is een reactie op trauma. Wanneer je dissocieert, gaat de alarmbel af. Je “koppelt” jezelf los van jezelf of de omgeving. Deze reactie kan soms nodig zijn om te overleven en de gebeurtenissen aan te kunnen. Het is dan helpend om cliënten te helpen weer terug te keren naar het hier en nu.”

Trauma-sensitieve begeleiding in de praktijk

“Mijn begeleiding geef ik vorm door trauma-sensitief te werken. Dit houdt in dat ik eerst samen met de ouder(s) en/of het kind inzicht geef in wat trauma is, wat er kan gebeuren en hoe dit zich uit in gedrag en emoties, oftewel psycho-educatie. Ik bied geen traumabehandeling, maar geef handvatten hoe om te gaan met trauma.”Welke wijze is helpend om mijn kind te begeleiden. 

Er zijn diverse behandelingen mogelijk bij trauma. Je kan hierbij denken aan EMDR, cognitieve gedragstherapie of exposure therapie. Als tijdens de begeleiding duidelijk wordt dat traumabehandeling nodig is, bespreek ik dit met de cliënt en kijken we wat de mogelijkheden zijn en welke verdere stappen er gezet kunnen worden. 

Wat heb je geleerd over je eigen handelen als persoon en hulpverlener?

“De training heeft me geleerd dat iedereen op zijn eigen manier reageert op traumatische gebeurtenissen en dat er geen goed of fout is in hoe je hiermee omgaat. Het uitleggen wat er in het lichaam en brein gebeurt na een traumatische gebeurtenis kan veel helderheid bieden aan cliënten. “Dit kan helpen om het gedrag beter te begrijpen.”

Advies

“Het is belangrijk om te begrijpen waar het gedrag van cliënten vandaan komt en hen te ondersteunen op een manier die bij hen past.” Tot slot benadrukt ze het belang van een veilige en ondersteunende omgeving bij trauma: “De omgeving speelt een belangrijke rol in het verwerken van en leren omgaan met trauma. Het is belangrijk om steun te vinden bij familie, vrienden of naasten. “Mijn doel is om door mijn begeleiding de cliënt weer regie over zijn of haar leven te geven.”

Conclusie

Linsey ziet de positieve ontwikkeling en effecten van trauma-sensitieve begeleiding bij cliënten. Binnenkort gaat zij haar collega’s van de dag- en logeeropvang uitleg geven over trauma en trauma-sensitieve begeleiding. Linsey is vastbesloten om zich verder te verdiepen in trauma en trauma-sensitieve ondersteuning: “Binnen Stichting ROOZ krijg ik de mogelijkheden om mij te blijven ontwikkelen.” Ik wil meer trainingen en opleidingen volgen om mijn kennis en vaardigheden te vergroten op het gebied van traumaverwerking met behulp van kunst.”

Linsey
Gespecialiseerd gezinsbegeleider

De laatste nieuwtjes van Stichting ROOZ in jouw mailbox?

Deze content kun je niet kopiëren in verband met privacy.