Aanmelden
Overzicht

Medewerker in het zonnetje: Romy

Bij Stichting ROOZ zetten we regelmatig een collega in het zonnetje. Deze keer is het de beurt aan Romy. Ze vertelt hoe ze bij ROOZ terecht is gekomen, wat haar inspireert om in de jeugdzorg te werken en hoe ze zichzelf blijft ontwikkelen.

Hoe lang werk je al bij Stichting ROOZ?

“Ik werk sinds augustus 2018 bij Stichting ROOZ, inmiddels al ruim zes jaar. In die tijd was ik de eerste ambulant begeleider die het ambulante team ging opzetten, wat best spannend was, omdat ik geen ervaring in dit ambulante werk had. Voorheen werkte ik als bewindvoerder, maar ik miste het contact met cliënten en besloot een nieuwe richting op te gaan. Na een zoektocht via Google kwam ik bij Stichting ROOZ terecht. Tijdens mijn sollicitatiegesprek voelde ik meteen een ontspannen sfeer en een warme, ondersteunende cultuur. Samen met enkele collega’s heb ik het ambulante team opgebouwd, en inmiddels is ons team gegroeid tot zo’n 25 à 30 medewerkers. In de loop der jaren heb ik me verder gespecialiseerd, onder andere door een opleiding voor intensieve ambulante gezinsbegeleiding (IAG) te volgen. Nu begeleid ik gezinnen intensief in trajecten van negen maanden en kan ik mijn ervaring en kennis inzetten voor het hele gezin.”

Kun je iets vertellen over je achtergrond en opleiding?

“Ik heb SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening) gestudeerd, wat een sterke basis biedt voor dit werk. Voor ROOZ heb ik allerlei banen gehad, van werken in de horeca tot aan posities in de zorg. Zo werkte ik bij een antroposofische instelling waar ik te maken kreeg met zware gedragsproblematiek. Later heb ik als gehoormedewerker bij de IND gewerkt tijdens de piek in de vluchtelingenstroom. Hier hoorde ik indrukwekkende verhalen van mensen die hun land moesten verlaten. Die ervaringen en kennis over verschillende culturen neem ik ook mee in mijn werk. Daarna ben ik de bewindvoering ingegaan, maar ik merkte dat ik de persoonlijke interactie miste. En zo ben ik uiteindelijk bij ROOZ beland!”

Wat inspireert je om in de jeugdzorg te werken?

“Ik denk dat veel mensen die in de jeugdzorg werken een rugzak hebben met eigen ervaringen uit het verleden. Ook ik heb mijn bagage en wil graag anderen helpen om situaties anders aan te pakken. Wat ik mooi vind, is dat ik jongvolwassenen echt kan aanspreken op hun eigen keuzes en verantwoordelijkheden. Je kunt op die manier net dat verschil maken in hun leven. Het bijzondere aan mijn werk is dat we bij mensen thuis komen en de hele context zien. Het probleem ligt vaak niet alleen bij het kind, maar in de bredere gezinssituatie. Dat maakt het werk complex, maar ontzettend waardevol.”

Wat is de grootste uitdaging in jouw werk?

“Het lastigste is soms dat ik niet altijd de oplossingen kan bieden die ik voor ogen heb, omdat elk gezin eigen keuzes maakt. Ook maak ik regelmatig zware dingen mee, zoals verhalen over misbruik of mishandeling, die veel indruk maken. Maar ik blijf proberen de mens te zien en te ondersteunen zonder te oordelen. Ook als iemand fouten maakt, probeer ik altijd het goede in die persoon te zien.”

Samen met een aantal collega’s begeleidt je de moedergroep. Kun je hier meer over vertellen?

“Dit is nu ons tweede seizoen, en het is heel waardevol om moeders een plek te bieden waar ze even kunnen ontspannen, herkenning vinden en hun zorgen kunnen delen. Vaak dragen deze moeders veel extra lasten. In de moedergroep kunnen ze ervaringen uitwisselen en van elkaar leren, wat voor een mooie verbinding zorgt. Het groepswerk werkt goed, omdat deelnemers zich gezien en erkend voelen.”

Wat is je rol binnen programma’s als Act Your Way en hoe ervaar je deze vrijheid in je werk?

“Bij ROOZ krijg ik veel vrijheid om zelf programma’s op te zetten, zoals Act Your Way, een traject voor jongeren van 15 tot 25 jaar. Hierbij leren jongeren om te gaan met wat er in hun leven speelt en zich te richten op hun waarden. Ik vind het mooi om te zien hoe jongeren zich ontwikkelen, vrienden maken en meer zelfvertrouwen opbouwen. ROOZ geeft ons het vertrouwen om dit op onze eigen manier in te vullen. Samen met een collega creëer ik niet alleen een veilige en leerzame middag, maar we maken er ook een leuke en ontspannen activiteit van.”

Hoe blijf je jezelf ontwikkelen?

“Cliënten zorgen er al voor dat ik constant blijf groeien en reflecteren, aangezien ik mezelf als instrument inzet in mijn werk. Bij ROOZ hebben we een veilige werkomgeving en bieden we intervisie aan, zodat we met collega’s dieper op casussen en eigen ervaringen kunnen ingaan. In het afgelopen jaarheb ik mijn eigen ontwikkeling wat rustiger aan gedaan vanwege persoonlijke omstandigheden, maar ik wil binnenkort weer een opleiding volgen. Systemisch werken of relationele begeleiding lijkt me heel interessant.”

Tot slot

“Naast mijn rol als gezinsbegeleider houd ik me veel bezig met de organisatie en structuur binnen ROOZ, zoals het regelen van vergaderruimtes, het coördineren van taken en het organiseren van bijeenkomsten. Ik vind het fijn om te zien dat mijn collega’s dit waarderen, en ik haal hier veel voldoening uit.”

De laatste nieuwtjes van Stichting ROOZ in jouw mailbox?

Deze content kun je niet kopiëren in verband met privacy.