Samen de wereld van kinderen, jongeren en gezinnen mooier maken
Bij Stichting ROOZ streven we naar een mooiere wereld voor kinderen, jongeren en gezinnen in een kwetsbare situatie. En dat doen we samen, als team. Farhad (gedragswetenschapper en directeur ambulant) en Marco (bestuurder en oprichter) vertellen hoe dit ons werk en het team inspireert en richting geeft.
Passie als drijfveer
Bij Stichting ROOZ is passie een grote drijfveer. Farhad legt uit: “Iedereen hier doet zijn werk met een diepgewortelde passie. En dat is niet zomaar iets. Die passie is eigenlijk een voorwaarde om dit werk goed te kunnen doen. Het geeft ons de kracht en de motivatie om elke dag weer het beste voor de kinderen en hun gezinnen te willen bereiken.”
Marco voegt toe: “Het team bij ROOZ is zo gemotiveerd dat het bijna lijkt alsof het vanzelf gaat. Maar dat is natuurlijk niet zo, legt hij uit. Er is een cultuur nodig die dit enthousiasme mogelijk maakt. Het team weet: wij staan ergens voor. We kunnen de makkelijke weg kiezen en het probleem gewoon ‘oplossen’ zoals er misschien van ons wordt verwacht. Maar wij gaan net een stap verder. Wij zoeken actief hoe we écht het verschil kunnen maken voor deze kinderen en gezinnen.”
Werken met Lef
Een ander belangrijk aspect dat Stichting ROOZ onderscheidt, is de durf om af te wijken van een traditionele aanpak. “Natuurlijk hebben we onze protocollen en richtlijnen, die zijn heel waardevol. Maar de praktijk vraagt soms om een andere aanpak, en dan durven wij te doen wat nodig is, zelfs als dat betekent dat we buiten de gebaande paden moeten treden. We durven af te wijken van protocollen, want soms is dat beter voor het gezin of het kind. Dat vraagt lef, maar het is nodig om echt verschil te maken. Want uiteindelijk willen we de wereld mooier maken voor de mensen die we helpen.”
Marco vult aan: “Ons team is gedreven en voelt zich echt verbonden met deze missie. Iedereen ziet dat wat we doen goed is voor de gezinnen, kinderen en jongeren die we helpen. Dat motiveert enorm. Zo werken we steeds vaker met een groepsgerichte aanpak, zodat jongeren van elkaar kunnen leren. We merken dat het team en de jongeren hier enthousiast van worden, omdat ze zien dat deze aanpak echt werkt.”
Een groepsgerichte aanpak: leren van en met elkaar
Hoe zorgen we er bij Stichting ROOZ dan voor dat we deze wereld van kinderen, jongeren en gezinnen ook daadwerkelijk mooier maken? We geloven in leren door ervaringen en het delen van verhalen. We dagen onze cliënten uit om niet weg te lopen van hun problemen, maar er juist van te leren. Dat is een bijzondere benadering, en één die verder gaat dan traditionele hulpverlening.
Een concreet voorbeeld van die vernieuwende aanpak is ‘Act Your Way’. In dit groepsprogramma komen jongeren die worstelen met hun zelfbeeld of negatieve gedachten bij elkaar om hun ervaringen te delen. Ze krijgen praktische oefeningen mee en leren samen nieuwe manieren om met hun problemen om te gaan. Marco vertelt: “Ze delen ervaringen en leren van elkaar. Het is mooi om te zien hoe jongeren groeien door van anderen te leren.” Farhad voegt toe dat de intrinsieke motivatie van de jongeren hierbij cruciaal is: “Deze jongeren doen uit zichzelf mee aan oefeningen, ook al vinden ze het spannend. Ze voelen écht de behoefte om te veranderen en daar zelf actief aan bij te dragen. Ze zien dat ze op deze manier écht stappen vooruit maken.”
Kwetsbaarheid en Vertrouwen als basis
Naast passie en lef is er nog een derde pijler die onmisbaar is binnen Stichting ROOZ: kwetsbaarheid. “Om kinderen en gezinnen echt te helpen, is een goede relatie tussen begeleider en cliënt cruciaal,” legt Farhad uit. “Kwetsbaar durven zijn en vertrouwen opbouwen zijn essentiële onderdelen van die relatie. Binnen Stichting ROOZ hebben we een veilige omgeving gecreëerd waarin collega’s zich vrij voelen om zich kwetsbaar op te stellen – ook in de samenwerking met de jongeren en gezinnen zelf.” Het vertrouwen dat hieruit voortkomt, draagt bij aan de positieve resultaten. Farhad en Marco zien dagelijks hoe de verbinding tussen begeleider en cliënt de basis vormt voor positieve verandering.
Synergie als kracht
De kracht van Stichting ROOZ ligt in de synergie binnen het team. We willen allemaal de wereld mooier maken voor kinderen en gezinnen. Farhad vertelt enthousiast: “Het is zo intrinsiek aanwezig, we blijven elkaar uitdagen om steeds een stap verder te gaan, om te blijven leren en groeien.”
Marco voegt toe dat zelfreflectie en openstaan voor nieuwe ideeën hierbij enorm belangrijk zijn: “Het vraagt lef om te erkennen dat iets beter kan. En het vraagt net zoveel lef om dat dan ook echt anders te doen. We zijn altijd bezig met de vraag: hoe kunnen we nog meer impact maken?”
Bouwen aan een mooie toekomst
Het mooier maken van de wereld van kinderen, jongeren en gezinnen is onze drijvende kracht. Door passie, lef, kwetsbaarheid en het constante streven naar verbetering maken we bij Stichting ROOZ dagelijks een verschil. Op die manier creëren we een omgeving waarin kinderen, gezinnen en medewerkers samen aan een mooiere wereld kunnen bouwen. En daar zijn we trots op.
Deel |