SoNeStra gaat ervan uit dat het mogelijk is dat mensen met hun eigen sociale netwerk hun eigen kwesties of dilemma’s kunnen aanpakken, of je nu jong bent of oud. Iedereen is eigenaar van zijn of haar verhaal en van de oplossingen die zij met elkaar bedenken en uitvoeren.
Je bedenkt met elkaar voor welke vragen je een antwoord zoekt en je neemt zelf beslissingen. Ook maak je een plan dat voortkomt uit een overleg met je naasten en andere betrokkenen. Dit plan voer je vervolgens met het actieteam uit. Je beslist ook welke hulpverlening bijdraagt aan het plan en betrekt eventueel hulpverleners bij het realiseren van jullie actieplan.
Stichting ROOZ neemt in een SoNeStra-traject een ondersteunende en faciliterende rol aan.
Waarom werken vanuit Sociale Netwerk Strategieën?
Voor ieder mens is het belangrijk om zo veel mogelijk je eigen besluiten te nemen en regie te hebben over je eigen leven. De mensen om je heen helpen je daarbij.
“Een sociaal netwerk creëert veiligheid en kansen op ontwikkeling, verbonden- heid en continuïteit.”
Problemen of kwesties ontstaan vaak doordat mensen gewend zijn aan een bepaalde manier van kijken en denken. Door het nieuwsgierig verkennen van alle andere mogelijkheden en inzichten ontstaat er bewustwording en nieuw zicht op je eigen situatie. Ook de verbinding met je naasten wordt zichtbaar.
Jij gaat zoveel mogelijk je eigen koers bepalen samen met jouw omgeving, vanuit jouw talenten en kracht. Zo word je steeds onafhankelijker van professionals en past de professional zich aan bij de eigenheid van jouw leven.
Met je naasten maak je gezamenlijk een plan, zodat de verbinding met hen wordt versterkt. Hoe meer mensen meedenken, hoe meer verbindingen er ontstaan, hoe beter het plan werkt. Zo ontstaat de kracht van samenwerking.
Onze werkwijze
Wij maken het mogelijk dat mensen, families en sociale netwerken hun eigen koers bepalen, strategie bedenken, een actieplan opstellen en samenwerken in een actieteam. Zo blijven de mensen om wie het gaat de eigenaar van het plan en blijven zij zelf verantwoordelijk.
Een SoNeStra-traject bestaat uit 4 fasen:
1. Van probleem naar verhaal.
Mensen vertellen hun verhaal vanuit verschillende, vaak nieuwe inzichten en mogelijkheden. De professional begeleidt dit door een open houding en het stellen van de juiste vragen.
2. Het Netwerkkompas
Doordat we mensen zelf de inzichten en mogelijkheden laten verbinden, bepalen zij hun eigen koers.. Waar moet het voor hen over gaan, op welke vragen zoeken zij een antwoord en welke informatie hebben ze daarvoor nodig?
3. Het Beraad
Eigenaarschap en verantwoordelijkheid groeit door zelf, zonder professionals, antwoorden te geven op de vragen en besluiten te nemen over de aanpak van zaken. Wat wordt hun plan, hun strategie en wat vragen zij eventueel van professionals?
4. Het samenwerken in een actieteam
Van het maken van een plan naar werk in uitvoering: al doende leren mensen met elkaar. Wat werkt wel, wat werkt niet en hoe ga je om met nieuwe kwesties en het bijstellen hiervan? Uiteindelijk groeien we van het evalueren van een plan naar het bewaken van de voortgang.
Stichting ROOZ biedt vanuit een ondersteunende en faciliterende rol SoNeStra-trajecten aan. Gemiddeld bestaan deze trajecten uit 4 tot 6 contactmomenten. De grondhouding vanuit SoNeStra is tevens geïntegreerd in de ambulante begeleidingstrajecten van Stichting ROOZ.