Direct contact?
Bel ons op 0318 303638 maandag t/m vrijdag 9 - 17 uur |
|
Stuur ons een WhatsApp bericht | |
Stel je vraag per e-mail via info@stichtingrooz.nl |
Aanmelden |
Als er in je gezin meerdere problemen spelen, dan kan dit jullie leven samen ernstig beïnvloeden. Stichting ROOZ kan jullie erbij helpen om meer rust te brengen. Met Gezin in Balans bieden we de kracht van de combinatie van tijdelijke opvang voor je kind en begeleiding voor het gezin in de thuissituatie. We helpen je gezin weer veerkrachtiger worden.
Onze specialistische opvang bestaat uit dagopvang, BSO+, weekend logeeropvang en/of vakantie (logeer)opvang. De opvang kan uitkomst bieden als je gezin door de intensieve zorg en begeleiding voor je kind overbelast dreigt te raken. Met de opvang voor je kind wordt je thuissituatie tijdelijk ontlast van de soms belastende opvoedingstaak. Zo kunnen de overige gezinsleden op adem komen en kan de draagkracht en draaglast van jullie gezien weer in balans komen. Stichting ROOZ biedt een veilige, tijdelijke omgeving voor je kind en begeleiding voor het gehele gezin waarin ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling.
Voor gezinnen die overbelast zijn of dreigen te raken door de systemische problematiek binnen het gezin en die gemotiveerd zijn om te onderzoeken waar hun krachten en kwaliteiten als gezin liggen.
Onze kleinschalige opvang is er voor jeugdigen vanaf 5 jaar met onder andere autisme, ADHD, hechting en/ of een licht verstandelijke beperking met een bovengemiddelde zorgvraag. Door goed te kijken ‘Wie onze jeugdige is; Wat hij wil en kan; Hoe hij leert en Waar zijn interesses en mogelijkheden liggen’, zorgen wij ervoor dat de opvang leuk is voor iedereen.
Gezin in Balans is gericht op het verbeteren van de onderlinge communicatie in jullie gezin, het versterken van opvoedvaardigheden en het vergroten van ontwikkelingsmogelijkheden van jullie kind(eren). In de begeleiding gaan wij uit van jullie kwaliteiten en helpen we onderzoeken hoe deze vergroot kunnen worden. Vragen die centraal kunnen staan zijn: hoe ga ik weer genieten (van mijn kind), waar krijg ik energie van en hoe leer ik een gezond gezinsklimaat te behouden?
Met daarnaast tijdelijke opvang bieden we rust in de thuissituatie, zodat er ruimte ontstaat voor de gewenste verandering. Ook richten we ons op jullie vermogen om op eigen kracht en met steun van de mensen om je heen, problemen op te lossen.
Samen met jullie maken we hiervoor een plan. Daar staan heldere en haalbare doelen in en hoe wij daarbij kunnen ondersteunen.
De opvang biedt niet alleen tijdelijke ontlasting voor ouders, maar geeft onze jeugdige ook de mogelijkheid om samen met leeftijdsgenoten hun vrije tijd in te vullen, sociale contacten op te doen en hun zelfredzaamheid te vergroten. Zo hebben we gemengde groepen, jongensgroepen en meidengroepen in diverse leeftijdscategorieën waarin de nadruk op de volgende vaardigheden ligt:
Leeftijd 5-10: Met een voorspelbare en overzichtelijke dagstructuur activiteiten ondernemen en leren zelfstandig je vrije tijd in te vullen. Ook leer je gevoelens herkennen, je eigen mogelijkheden ontdekken en leer je vaardigheden ontwikkelen op het gebied van persoonlijke verzorging. In het algemeen werken we toe van persoonsafhankelijkheid naar structuurafhankelijkheid.
Leeftijd 9-14: Met een voorspelbare en overzichtelijke dagstructuur activiteiten ondernemen en leren zelfstandig je vrije tijd in te vullen. Sociale vaardigheden ontwikkelen, leren samen spelen, gezamenlijk activiteiten kiezen en samen werken. Ook leer je vaardigheden ontwikkelen op het gebied van persoonlijke verzorging. In het algemeen zal je leren toewerken van persoonsafhankelijkheid naar structuur afhankelijkheid.
Leeftijd 13-18: Ontwikkelen van praktische en sociale zelfredzaamheid en het nemen van deelverantwoording op het gebied van wonen, zelfverzorging en invulling vrije tijd. Het gaat dan om vaardigheden zoals: het overleggen en plannen van activiteiten, keuzes maken, samen boodschappen halen en leren koken en zelfverzorging. Ook leer je samen een dagplanning te maken, zelfstandig activiteiten invullen, weekendbudget beheren, je kamer onderhouden, reizen en verkeer en een bijdrage leveren aan het onderhouden van je woon-leefomgeving.
Voorafgaand aan de opvang krijgt iedere jeugdige het programma thuis gestuurd. Zo weet iedereen van tevoren. Wat we gaan doen, Wie wat gaat doen, Wanneer, Waar en Hoe het gebeurt. Geen verrassingen, maar een voorspelbare structuur met een activiteitenaanbod op maat en passend bij de (sociaal-emotionele) leeftijd!
Begeleiding in de thuissituatie wordt tussen het gezin en de begeleider afgestemd, waarbij eens per 4 weken of indien nodig vaker een huisbezoek wordt gepland bij het gezin thuis.
De BSO+ is van maandag tot en met donderdag van 14:00 uur tot 18:15 uur (woensdag vanaf 12:00 uur). De weekend logeeropvang vindt wekelijks plaats waarbij jouw kind wordt ingedeeld in een groep die eens per 4 weken komt logeren. De vakantie logeeropvang vindt in alle midweken van de schoolvakanties (Midden-Nederland) plaats. De opvang wordt aangeboden in het ROOZhuis te Ede (Horalaan 5).
Naast het bieden van meer rust in de thuissituatie gaan we samen thuis aan de slag. Vanuit persoonlijk contact werken we samen met jullie toe naar blijvende veranderingen. Zo kijken we met jullie mee en oefenen we actief met zaken die een positieve invloed hebben op de opvoeding van jullie kind(eren). Daarbij versterken we vooral de goede dingen die jullie nu al doen. De combinatie van opvang en begeleiding in de thuissituatie helpt ook bij het toepassen van mooie leerervaringen van je kind in beide omgevingen en versnelt daarmee het ontwikkelproces van het gezin. Belangrijk hierbij is de betrokkenheid van jullie begeleider in beide omgevingen.
De opbouw van een traject ziet er globaal als volgt uit:
Met als uitgangspunt ‘zo thuis als mogelijk’ werken we samen aan een afbouw van de opvang. Als jouw gezin langdurige opvang voor je kind nodig heeft, dan maken we samen ook de afweging of er passende alternatieven zijn. Denk hierbij aan een alternatief binnen jullie netwerk of andere vormen van opvang zoals buurtgezinnen of een logeerpleeggezin.
Om je kind de ondersteuning te geven die het nodig heeft, zoeken wij nadrukkelijk de samenwerking met de ouders. Jullie zijn namelijk de ervaringsdeskundige! Door samen te werken lukt het beter om de opvoeding van thuis door te trekken naar het weekend en kunnen we jullie als ouders ondersteunen in de opvoeding als dat nodig is.
Ons doel is om altijd samen met het gezin jullie eigen netwerk te benutten en te versterken. De kans dat jullie je doelen bereiken en ook op lange termijn verandering bereiken wordt vergroot als de mensen om je heen jullie ondersteunen. Samen streven we naar een zelfstandig gezinsleven.
Uitgangspunten:
Onze begeleiding wordt volledig afgestemd op jullie situatie. Hoe lang en hoe intensief we hulp geven is daar dus van afhankelijk. Zodra de doelen die we samen hebben gesteld zijn bereikt, ronden we de hulp af.
Klik op de afbeelding om te vergroten.
De tijd en kennis van onze professionals zijn onze belangrijkste waarden |
Wij doen minder met meer impact |
Wij staan voor een veilig en stimulerend werkklimaat |
De zorg of begeleiding wordt betaald vanuit een toegekende beschikking door de gemeente. Je kunt met het sociaal team of jeugdloket van je gemeente contact opnemen om een beschikking aan te vragen. De gemeente kan de beschikking afgeven in Zorg In Natura (ZIN) of in een Persoons Gebonden Budget (PGB).
Je kunt bij ons terecht met Zorg in Natura en PGB. Op de pagina Financiering staan alle gemeenten waarmee we een contract hebben voor Zorg in Natura.
Op de pagina Financiering staan alle gemeenten waarmee wij een contract hebben voor Zorg in Natura. Voor zorg die vanuit PGB wordt betaald maakt het niet uit in welke gemeente je woont.
Deze content kun je niet kopiëren in verband met privacy.